tirsdag 21. september 2010

Museene må fornye seg


Næringsminister Trond Giske la vekt på at museene må bli flinkere til formidle kulturarven på en spennende og interessant måte da han åpnet konferansen ”Museer og kulturminner som motor i reiselivet” på Maihaugen i Lillehammer.

Konferansen som arrangeres av Forum for Kultur og Næringsliv, HSH – Hovedorganisasjonen for handels- og tjeneste-Norge, Norges Museumsforbund og Nærings- og handelsdepartementet.

– Folk kommer ikke til Norge for å sove og spise, men for å oppleve noe. Feriene må fylles med innhold. Ingen er bedre til å vise hva det er og hva det har vært å være norsk, sa han.

Giske understreket at museene kan fylle turistenes ferie med unikt innhold, men at sektoren må fornye seg slik museenes kunnskap og samlinger formidles på en turistvennlig, spennende og interessant måte.

Han viste blant annet til det nye rockemuseet i Trondheim som har tatt i bruk ny teknologi for å formidle rockens historie.

– Jeg vet at det er utfordrende å finne midler til å bygge en slik utstilling, men vi må bruke det som er gjort i Trondheim til å spre kunnskap om nye måter å formidle kunnskapen på, sa Giske.

Han oppfordret også museer til å bli flinkere til å finne nye inntektsmuligheter.

– Se på hva eventmarkedet tar for å gi folk opplevelser. Museene kan gi folk ekte opplevelser som er festet i tradisjon. Her ligger det store inntektsmuligheter for museene hvis de kan legge til rette for slike arrangementer, mente Giske.

Statsråden mener museene i større grad må forstå hva reiselivet trenger for å trekke turister, men minnet også om at reiselivet må skjønne at museene har en oppgave utover å være et turistmål.

– Mange museer er flinke til å levendegjøre sin kunnskap og sine samlinger, som blant annet Maihaugen. Men mange museer kan bli enda mer spennende, sa Giske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar