tirsdag 21. september 2010

Suksess for Ridderen Arn


Ridderen Arn finnes ikke. Likevel får han mange turister til å legge turen til Västgötalands Museum i Sverige.

Jan Guillou skrev den fiktive historien om ridderen Arn. Bøkene ble en suksess, senere har også filmatiseringen av historien gått sin seiersgang.

– Vi skjønte at vi møtte handle raskt om vi skulle utnytte interessen rundt Arn da bøkene kom i 1998. Timingen var perfekt. Det var like før årtusenskiftet og mange ville se bakover, fortalte prosjektleder ved Västergötalands Museum, Anja Praesto på Maihaugen i dag.

Uten store analyser eller planer gikk mange aktører sammen om å skape Arns rike. Satsingen har vært en suksess som omsetter for mange millioner kroner og trekker tusenvis av turister hver år.

– Det var mye kritikk rundt satsingen. Blant annet var mange bekymret for hva som ville skje med andre tidsepoker når det ble så mye fokus på Arn. Men man må fokusere på noe i markedsføringen, så får vi heller fortelle om andre ting når vi har fått dem til oss, sa Praesto.

Hun understreker at Arn er en fiktiv person, men historiene om Arn er satt inn i historisk riktige hendelser.

– Vi diskuterte om det var riktig å bruke en fiktiv person, men kom til at det var det. Å bruke Arn til å formidle middelalderen og trekke folk til reelle historiske steder har gjort kunnskapen og historien mer tilgjengelig, mente hun.

Arns rike består av mange museer, kirker, ruiner og andre historiske spor i det som av mange regnes som området hvor Sverige ble dannet.

– Kjernen i det vi driver med er spor fra middelalderen. Det handler om hvordan man pakker det inn og formidler det som allerede er der, fortalte hun.

En av de tingene Västergötalands Museum jobber med er å koble forskningen sterkere til opplevelsene til turistene.

– Vanligvis blir områder stengt når det skal graves ut. Under utgravingen av Varnheim har det vært åpent, folk har kommet for å følge med og fått guiding hele tiden. Det har vært en suksess, sa hun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar